"Această pecete va rămâne mereu piesa mea de suflet"
Nemţeanul Adrian Iustinian Măzărianu, pasionat de detecţie şi arheologie, a făcut o descoperire ce se poate dovedi de o importantă valoare istorică. Este vorba despre o pecete, posibil din vremea domniei lui Ştefan cel Mare, acest lucru urmând să fie evaluat de specialiştii cărora le-a fost predată descoperirea. Circumstanţele în care a fost făcută descoperirea, precum şi de unde are nemţeanul pasiunea pentru astfel de cercetare arheologică, puteţi afla din interviul următor.
Reporter: Cum v-ați simțit în momentul în care ați realizat că nu era o conservă oarecare, ci un obiect cu o potențială valoare istorică? Puteți descrie acea emoție?
Adrian Iustinian Măzărianu: În timp ce săpam, am observat un cap de bour. Timp de câteva secunde am rămas blocat, privind cu uimire la obiect. L-am scos cu grijă și am început să-l analizez.
Din experiența acumulată în cei trei ani de detectie, în care am găsit mai multe inele sigilare medievale, am realizat că aveam în față un artefact rar – o pecete. Forma plată pe o parte și adânciturile specifice pentru imprimare nu lăsau loc de îndoială.
Când pleci în detecție, nu știi niciodată ce urmează să descoperi. De cele mai multe ori, găsești doar sârme, conserve, doze… Dar în rarele momente când apar obiecte medievale, romane sau din epoca bronzului, îți dai seama că tot efortul – kilometrii parcurși și zecile de gropi săpate – a meritat.
Rep.: Ne puteți spune exact locul unde ați făcut această descoperire (fără a divulga coordonate precise, poate o zonă generală sau un tip de teren)?
A.I.M: Descoperirea a avut loc într-o zonă mlăștinoasă din comuna Ștefan cel Mare, acolo unde se întâlnesc două râuri. Era pentru prima dată când detectam în acel loc. Am continuat încă vreo două ore după descoperire, dar fără alte rezultate.
Rep.: Ne puteți descrie mai în detaliu pecetea? Dimensiuni aproximative, materialul din care pare a fi făcută, starea de conservare.
A.I.M: Pecetea este realizată, cel mai probabil, în întregime din plumb, având o culoare albicioasă specifică trecerii timpului. Are un diametru de 82 mm și un sistem de prindere care permitea utilizarea la imprimare. Inscripția de pe ea este în oglindă, pentru a ieși corect atunci când era folosită.
Am postat imaginile pe un grup de pasionați de istorie și detectoriști, iar traducerea propusă a fost:
„EU, ȘTEFAN VOIEVOD, DIN MILA LUI DUMNEZEU, DOMN AL ȚĂRII MOLDOVEI.”
Piesa a fost predată Direcției Județene pentru Cultură Neamț, urmând să fie trimisă către muzeu pentru o evaluare de specialitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu