marți, 12 septembrie 2017

Cartea de pe etajeră 

            (prezentare de carte) 


Ion – Liviu Rebreanu

Citit de generații și generații de elevi, romanul Ion este una din cele mai cunoscute și populare opere ale lui Liviu Rebreanu.

Cu toții am fost captivați de actiunea și viața descrisă în paginile romanului, și chiar dacă nu ar fi fost o lectură obligatorie în cadrul școlii, sunt sigur că multă lume ar fi făcut cunoștință cu paginile acestuia.

Nicăieri în literatura română viața satului n-a fost evocată cu atâta forță realistă, atât de viguros și pătrunzător. Condiția lui Ion rezumă tragedia istorică a țăranului fără pământ și dacă parvenirea socială a personajului este reprezentativă doar pentru o mică parte a acestei țărănimi, ambiția de care el este devorat definește sufletul țărănesc în general. Teribilă, sforțarea lui Ion de a-și depăși condiția capătă dimensiuni universale și înfrângerea sa în lupta cu soarta implacabilă aduce aminte de prăbușirea eroilor din tragediile antice. Povestea ascensiunii și surpării lui Ion adună în cuprinsul ei, concentrată, închisă parcă într-un cerc, întreaga existență de altădată a Transilvaniei românești. Lumea țărănească, cu straturile ei, nu fără comunicare unele cu altele, dar vizibil delimitate, lumea intelectualității satului: învățătorul, preotul, apoi autoritățile: primarul, jandarmul, notarul, lista politicienilor în goană după voturi; de asemenea datinile ardelene specifice, legate de horă, nuntă, înmormântare, într-un cuvânt – viața satului în toate înfățișările sale alcătuiește în cuprinsul romanului un amplu și magistral caleidoscop. Ion este o densă monografie sau, mai precis, o epopee a satului românesc transilvănean.

 Roman apărut în anul 1920, după o lungă perioadă de elaborare, asa cum însuși autorul menționează în finalul operei, între martie 1913- iulie 1920.Aparitia romanului a stârnit un adevărat entuziasm în epocă, mai ales că nimic din creația nuvelistică de până atunci nu anunța această evoluție spectaculoasă.

 Bibliotecar,

Dan Lupei