miercuri, 6 ianuarie 2021


Aplicația digitală „Mihai Eminescu, întreaga operă“

Academia Română a lansat aplicația digitală Mihai Eminescu, întreaga operă.

       Opera eminesciană este disponibilă, în regim gratuit și într-un format compatibil cu telefoanele inteligente, în magazinele App Store și Google Play, atât pentru telefoanele cu sistem de operare Android, cât și pentru telefoanele cu sistem de operare iOS!

       Telefoanele trebuie să beneficieze de memorie suficientă pentru a putea fi instalată și de o versiune a sistemului de operare mai nouă de Android 4.4 sau iOS 10.

Pentru a istala aplicatia este suficient să dați click pe unul din link-urile de mai jos, în funcție de sistemul de operare a telefonului dvs.

Link Google Play Store 

 https://play.google.com/store/apps/details...

Link App Store 

 https://itunes.apple.com/ro/app//id1451714208?mt=8

      “Mihai Eminescu este omul deplin al culturii române, iar Academia Română este sanctuarul în care Opera sa este îngrijită. De aceea, aplicația oferită este un semn de maturitate al societății românești contemporane care, ridicându-se deasupra preocupărilor de rutină, își redescoperă astfel unul dintre pilonii perenității sale.

Opera este împărțită pe secțiuni și volume:
1. Poezii (I-V)
2. Literatura populară (VI)
3. Proza literară (VII)
4. Teatru (VIII)
5. Publicistică (IX-XIII)
6. Traduceri filosofice (XIV)
7. Fragmentarium și Addenda (XV)
8. Corespondența (XVI)

          Aplicația are un motor de căutare relativ flexibil, axat pe cuvinte cheie sau expresii, care funcționează atât în interiorul fiecărui volum, cât și în întreaga operă. Totodată, există o bază de date, numită „căutare avansată”, unde întreaga operă poate fi grupată după localitatea în care a fost tipărită prima oară, anul primei publicări sau după volumul ediției de față.

         Citatul zilei care, ori de către ori este posibil, redă în ziua curentă un citat din ziua corespunzătoare anului publicării istorice, are rolul de a ancora comparativ cititorul în epocă, dar mai ales în Opera eminesciană.
          Prin intermediul unor astfel de tehnologii, Mihai Eminescu și întreaga sa operă pot ajunge în telefonul fiecărui utilizator, indiferent de timpul avut la dispoziție sau de pregătire: de la utilizatori novice (elevi, studenți, sau oameni simpli) interesați de o lectură parțială, până la utilizatori experimentați (intelectuali, academicieni, cercetători) care doresc să analizeze textele din punct de vedere științific.

Bibliotecar,

Dan Lupei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu